Checklista inför poolköpet

 

Att köpa en pool är en investering som kommer att kunna skänka mycket glädje och gemenskap under många långa år framöver – men det krävs en hel del planering inför poolköpet. 

Här är checklistan du bör bocka av innan det är dags för första doppet.

Planera ekonomin

Ett poolköp kostar pengar, det är många medvetna om – men för att undvika att gå i dyra fällor är det viktigt att planera hela poolköpet innan man slår till. Många tillverkare fraktar hem sina pooler från andra länder och det är inte alltid frakten ingår i priset du tror att du kommer att betala. Även tillbehör kan skjuta iväg prismässigt, så var noga med att fundera igenom vad du faktiskt kommer att använda till din pool. Att skriva en punktlista och addera prissättningen innan du bestämmer dig för vilken pool du ska köpa är alltid en bra idé för att din pool ska bli så prisvärd som möjligt.

Vill du ha hjälp på vägen? Ring Visbypool på 020- 950 950 eller klicka här
 

Kolla upp eventuella bygg- eller marklov 

Bygglov för pool behövs inte särskilt ofta,  men om du sedan vill bygga ett pooltak, en kringliggande altan eller sätta upp ett plank kring poolen kan du behöva skicka in en ansökan. Om din pool kommer att placeras nära en tomtgräns eller om en stor förändring i marknivån behöver göras kan det bli aktuellt med marklov. Ansluter du din pool till det allmänna vatten- och avloppsnätet kan en anmälan behöva göras.

Inom stadsplan krävs ofta ett marklov för grävning, så det är en bra idé att ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun för att få klara besked om vad som gäller hos dig. Glöm inte att du kan tvingas betala en avgift eller i värsta fall riva din pool om du bygger den – eller det runtomkring – utan lov. 

Välj ett passande material

I dag skapas pooler av en mängd olika material, exempelvis glasfiber, stål, tryckimpregnerat trä eller betong. Det finns fördelar och nackdelar med samtliga material, men Visbypool har valt att bygga alla våra pooler med glasfiber. Anledningen till det är att materialet är hållbart, rostfritt och flexibelt, livslängden är riktigt lång och att vi kan leverera den helt färdig för montering. Den enkla installationen gör att du kan ta din första simtur nästintill direkt. 

Vilken pool passar dig bäst? Här ser du alla fem modeller

Bestäm placering av din pool

Ta fram en  skalenlig ritning över hus och trädgård och se var din pool passar bra någonstans. En bra idé är att placera poolen i söderläge för att få ut så många soltimmar som möjligt – mycket sol ger dessutom längre uppvärmningskostnader. För att kunna hålla ett extra öga på barnen när de plaskar bör poolen placeras relativt nära huset med uppsikt från fönster och en vindstilla plats gör poolhänget mer behagligt, men glöm inte att höga träd i närheten kan ge skugga åt ditt solbadande och smutsa ner din pool med blad eller barr.

Tänk på säkerheten!

Boverkets byggregler, BBR, ställer krav på att nyanlagda, fasta bassänger och likande på tomtmark ska utformas med ett tillfredsställande skydd, exempelvis mot vilda djur. Förslag på lämpliga skyddsanordningar är exempelvis ett staket som är minst 90 centimeter högt och en grind i ett med säkerhetsbeslag eller liknande. Ett annat förslag är att täcka poolen med en presenning eller skyddsnät med högst 50 millimeter maskvidd – men tänk på att skyddet måste klara tyngden av exempelvis ett rådjur utan att ge vika. Du som undrar om din pool uppfyller samhällets krav kan få hjälp med en bedömning av byggnadsnämnden.

Har du andra frågor om poolbyggande eller Visbypool? Ring oss på 020-950 950 eller mejla info@visbypool.se. Se hela sortimentet här.

Kommentera

Kommentarer behöver godkännas innan de publiceras