Checklista inför poolköpet
Att köpa en pool är en investering som kommer att kunna skänka mycket glädje och gemenskap under många långa år framöver – men det krävs en hel del planering inför poolköpet. Här är checklistan du bör bocka av innan det är dags för första doppet.
Planera ekonomin
Ett poolköp kostar pengar, det är många medvetna om – men för att undvika att gå i dyra fällor är det viktigt att planera hela poolköpet innan man slår till.
Ta först och främst reda på vad som ingår i poolköpet. Ingår frakt och tillbehör för att poolen ska kunna installeras?
Fundera noga igenom vad du faktiskt kommer att använda till din pool för att hitta rätt tillbehör utan att låta priset skena iväg.
Överväg om du vill ha poolen nedgrävd eller inte och ta reda på vilket förarbete som krävs. Kanske behöver du spränga bort sten i marken eller gjuta en betongplatta för extra stöd. Fundera över om du vill gräva ned poolen i trädgården, integrera i trädäcket eller investera i en fin stenläggning runt poolen. Alla olika moment och materialval har sina individuella kostnader så fundera över hur du vill ha det för att sedan fråga din hantverkare om vad arbetet skulle kosta.
Att skriva en punktlista och uppskatta priset för varje moment är en bra idé innan du bestämmer dig för vilken pool du ska köpa.
Vill du ha hjälp på vägen? Ring Visbypool på 0771- 910 910 eller klicka här
Kolla upp eventuella bygg- eller marklov
Bygglov för pool behövs inte särskilt ofta, men om du sedan vill bygga ett pooltak, en kringliggande altan eller sätta upp ett plank kring poolen kan du behöva skicka in en ansökan. Om din pool kommer att placeras nära en tomtgräns eller om en stor förändring i marknivån behöver göras kan det bli aktuellt med marklov. Ansluter du din pool till det allmänna vatten- och avloppsnätet kan en anmälan behöva göras.
Inom stadsplan krävs ofta ett marklov för grävning, så det är en bra idé att ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun för att få klara besked om vad som gäller hos dig. Glöm inte att du kan tvingas betala en avgift eller i värsta fall riva din pool om du bygger den – eller det runtomkring – utan lov.
Välj ett passande material
I dag skapas pooler av en mängd olika material, exempelvis glasfiber, stål, tryckimpregnerat trä eller betong. Det finns fördelar och nackdelar med samtliga material, men Visbypool har valt att bygga alla poolerna med glasfiber. Anledningen till det är att materialet är hållbart, rostfritt och flexibelt, livslängden är riktigt lång och att vi kan leverera den helt färdig för montering. Den enkla installationen gör att du kan ta din första simtur nästintill direkt.
Bestäm placering av din pool
Ta fram en skalenlig ritning över hus och trädgård och se var din pool passar bra någonstans. En bra idé är att placera poolen i söderläge för att få ut så många soltimmar som möjligt – mycket sol ger dessutom lägre uppvärmningskostnader.
För att kunna hålla ett extra öga på barnen när de plaskar bör poolen placeras relativt nära huset med uppsikt från fönster.
En vindstilla plats gör poolhänget mer behagligt, men glöm inte att höga träd i närheten kan ge skugga åt ditt solbadande och smutsa ner din pool med blad eller barr.
Tänk på säkerheten!
Boverkets byggregler, BBR, ställer krav på att nyanlagda, fasta bassänger och liknande på tomtmark ska utformas med ett tillfredsställande skydd, exempelvis mot vilda djur. Förslag på lämpliga skyddsanordningar är exempelvis ett staket som är minst 90 centimeter högt och en grind i ett med säkerhetsbeslag eller liknande. Ett annat förslag är att täcka poolen med en presenning eller skyddsnät med högst 50 millimeter maskvidd – men tänk på att skyddet måste klara tyngden av exempelvis ett rådjur utan att ge vika. Du som undrar om din pool uppfyller samhällets krav kan få hjälp med en bedömning av byggnadsnämnden.
Har du andra frågor om poolbyggande eller Visbypool? Mejla info@visbypool.se. Se hela sortimentet här.