Poolguiden - Att tänka på när du bygger pool

 

Vad ingår i ett poolköp från Visbypool? Hur gör jag om jag vill ha poolen nedgrävd? Vilka material rekommenderas för isolering och stabilisering? Många frågor kan börja snurra inför ett poolköp. Vi presenterar här en guide som leder dig genom processen, från order till första dopp.

 

INNAN POOLKÖPET

Vilken pool?
Börja med att fundera på vad du vill använda poolen till. Vill du kunna bada varma sommardagar, låta barnen leka fritt och kanske simträna ibland. Då kanske en lite större pool passar bra för dig. Längtar du mer efter att sjunka ned i vattnet med ett glas bubbel och njuta av lugnet, passar kanske en lite mindre pool med spakänsla bättre. Eller varför välja? Vissa satsar på att installera ett spabad i anslutning till sin nya swimingpool.

Förutsättningar
Alla våra pooler går att installera ovan mark, halvt nedgrävd eller helt nedgrävd. Ofta beror valet på trädgårdens förutsättningar. Är marken stenig är det vanligt att poolägaren väljer att montera poolen ovan mark, då du endast behöver gräva 30 cm och slipper tänka på markunderlag och grundvatten. Har marken bra förutsättningar att gräva i, kan en nedgrävd pool bli väldigt snygg och stilren. Såklart går det alltid att gräva även vid stening mark, men då får man vara beredd på högre kostnader för hantverkare om de behöver spränga sten.

Suterrängtomt
Om du har en suterrängstomt krävs det att du skapar plan mark genom att antingen fylla ut eller gräva plant. För att stabilisera poolen i marken måste du sedan gjuta en betongplatta i gropen. Både marken och betongplattan ska vara dränerad på vatten innan montering av poolen. Mer om montering längre ner.

Söderläge rekommenderas
En pool är för många synonym med sol och värme, så för att få så många soltimmar som möjligt är det en bra idé att placera poolen i söderläge. Träden i trädgården kan ge lä, men tänk på att skuggan kan vara ovälkommen när du lapar sol eller vill njuta av solnedgången med dina vänner – dessutom är det enklare att hålla poolen ren från löv och barr om du inte har träd i närheten.

 

VAD INGÅR?

Montering ingår inte
När du köper pool från oss ingår färdig pool med alla nödvändiga tillbehör för en komplett installation. Däremot ingår det inte hjälp med montering och installation. Vi levererar poolen vid tomtgränsen och därefter tar kunden vid. För den händige går montering och nedgrävning absolut att göra på egen hand, men önskar du hjälp rekommenderar vi att kontakta en hantverkare i samband med poolköpet, gärna i god tid då byggfirmor ofta blir uppbokade snabbt under vår och sommar.

Få hjälp av hantverkare
Att få poolen nedgrävd och hjälp med alla moment kan kosta allt mellan 30.000 – 150.000 kr när hantverkare gör jobbet. Kostnaden beror lite på om de måste spränga sten i marken eller inte. Hör dig för med din byggfirma och beskriv vad du vill ha hjälp med för att få en uppskattning av priset. 

Det tar cirka en till två dagar för en hyfsat erfaren montör att installera poolen när den väl är på plats. Vill du ha hjälp med nedgrävning tar detta några dagar extra för byggfirman. Hör med din hantverkare vad som gäller.

Leverans
Vi levererar fraktfritt till hela Sverige. Den färdiga poolen levereras fram till tomtgränsen och kunden hjälper till att lasta av och placera poolen på önskad plats. Eftersom poolen är tung använder många kunder en inhyrd kranbil för att bära den färdiga poolen på plats. Andra tar hjälp av ett gäng vänner eller grannar och bär poolen på plats.

 

MONTERING

NEDGRÄVD POOL - STEG FÖR STEG

1. Grävarbete
Innan du börjar gräva bör du undersöka om det finns el- eller vattenledningar i marken. Det kan du ta reda på via ledningskollen.se.

Var noga med att mäta och märka ut poolhålet. Följ måtten på poolen och lägg till ca 0,5 m runt om för att ha lite arbetsutrymme. Kontrollera att alla vinklar är raka genom att mäta diagonalerna som ska vara lika långa. Märk ut hörnen på gropen och bind en murlina runt för att skissa upp ytterkanterna på gropen.

Dags att börja gräva. Vi rekommenderar att du hyr en liten grävmaskin om du utför arbetet själv, det blir betydligt billigare. Men känner du dig oerfaren, beställ hjälp av en grävfirma/hantverkare.

 

 

2. Markarbete
När gropen är klar ska marken förberedas för poolgrunden. Se till att leda undan grundvatten om det behövs. Fyll gärna gropen med ett 10-20 cm dränerande lager makadam eller dräneringsgrus så har du ett bra bärlager.

För att få en så stadig och hållbar grund som möjligt rekommenderar vi att gjuta en cirka 10 cm tjock betongplatta. Med en betongplatta kan du vara säker på att poolen står stadigt, klarar marktryck och står emot poollyftning från grundvattnet.

 

3. Montering
Nu kan du placera ut poolkroppen på betongplattan och därefter är det dags att lägga ur rör som ska grävas ner för vatten och el. Ta eventuellt hjälp av en expert för att få rördragningen korrekt. Ett tips är att placera filter, värmepump och poolpump på samma ställe för att minimera arbetet med rörläggning. Se till att ha el-anslutning i närheten av poolen så att du kan koppla in poolpump, värmepump, skimmer och belysning.

 

4. Belysning
Efter rörläggning är det tillfälle att installera belysningen. Poolbelysning höjer trivselfaktorn rejält och är relativt billig installation i sammanhanget. Med hjälp av hålsåg och sticksåg kan den händige relativt enkelt själv montera lamporna på poolen.

 

5. Isolering och fyllning
Isolera runt kanterna på poolen med markfrigolit. Fyll igen resterande utrymme runt poolen med stenmjöl. Tänk på att vattna stenmjölet samtidigt som du fyller gropen, på så sätt packas det ordentligt och ger stadiga kanter. Spara gärna ca 30 cm så du lätt kommer åt dina lampor och skimmer senare för eventuell service.

 

6. Poolområde
För att få ett riktigt snyggt poolområde rekommenderar vi att du investerar i en trevlig stensättning eller träaltan runt poolen. Ett väldig effektivt sätt att få poolområdet att direkt kännas mer inbjudande. Anlita hantverkare eller gör det själv, det är helt upp till dig.

 

 

7. Badklart
Nu är poolen monterad och poolområdet renoverat.
Fyll poolen med vatten, men ha tålamod, det kan ta flera dagar om poolen är stor.

När poolen är fylld är du redo för ditt första dopp!

Montering ovan mark

Viktigt att veta är att dessa glasfiberpooler ej är självbärande, utan behöver stöd av en bärande konstruktion runt om både lodrät och vågrätt runt poolen. Extra stöd behövs under trappa, sittplatser och sidor. Visbypool gör bedömning av garanti om privatperson eller företag har gjort den bärande konstruktion själv.


Vill du ha hjälp att hitta rätt pool? Mejla oss på info@visbypool.se så återkopplar vi inom 48 timmar.